Totul despre nimic

May 21st, 2014 by nico

Meriti ceva deosebit pentru ca esti un om asa bun

keep-calm-cause-you-deserve-the-best-1

Am auzit asta de cateva ori printre urarile de ziua mea. Si m-a facut sa ma gandesc, oare chiar am dreptul sa mi se intample ceva bun doar pentru ca sunt un om bun (de dragul discutiei vom presupune ca sunt un om bun) ? Daca oamenii buni au dreptul la lucruri bune, inseamna ca oamenii rai clar trebuie sa primeasca chestii rele. Insa stim cu totii destui oameni rai care nu au primit nimic. Dupa cum stim unii oameni buni care au primit lucruri bune si in special simt o gramada de oameni care au primit chestii mixte.

Ceea ce inseamna ca de fapt totul e oarecum cauzal si in rest cam aleatoriu. E destul de clar ca daca omori un om ai sanse mari sa ajungi in puscarie, ergo ti s-a intamplat ceva rau pentru ca ai fost rau. In directia aceasta cauzalitatea pare a functiona destul de eficient cand vorbim de rau, desi si acolo e discutabila aceasta paritate intre faci rau – primesti rau, daca e sa ne uitam la cei ce ne conduc spre exemplu. Insa daca zilnic ceva batranului care cerseste 1 leu la intersectia prin care treci dimineata se cheama ca esti un om bun. Destul de bun, nu ? Insa nu inseamna si ca primesti ceva de undeva. Pentru ca desi rasplata pentru rau e clar data de catre oameni si sistemul pus la punct in acest scop, rasplata pentru bun nu prea e data de nimeni. Nu s-a gandit nimeni sa puna la punct un sistem care sa incentiveze facerea de bine. Aparent rasplata vine singura, insa sunt convins ca acelasi lucru si-l zic si cei ce fac rau. Eventual rasplata poate sa vina de la cel de sus care insa e clar prea ocupat (sau indiferent) ca sa vada ce face un om oarecare si oricum religia crestina zice ca rasplata iti vine pe lumea ailalta deci esti fucked anyway si din zona asta.

Cu alte cuvinte urarea e frumoasa, insa din pacate nu reflecta nicio realitate inconjuratoare. E doar wishfull thinking pina la urma, o cale de a ne amagi pe noi si pe ceilalti ca lumea are un sens si o ordine morala. Insa de fapt nu prea are.

Share with:

FacebookTwitterGoogleTumblrLinkedInReddit


Leave a Reply

Connect with:Your email address will not be published. Required fields are marked *