Totul despre nimic

February 21st, 2013 by admin

Poluare

ship-smokestacks-764649

In majoritatea serilor imi iau fetita de la scoala. Iese mai tirziu decat mine, la 6. In drum spre casa mai stam de vorba… incerc sa o descos, sa aflu noutatile, sa ramin in contact cu lumea ei. Sa aflu ce si cum si care cu cine (asa am aflat ca Denisa il iubeste pe Alex dar si pe Andi. Insa Alex nu stie de Andi si nici Andi de Alex. Si de asemenea Denisa l-a sarutat pe Alex in sala de sport. In clasa a 2-a… )

Azi insa ea a fost cea care a initiat discutia si spre surpriza mea a fost prin intrebarea “Tu de ce nu merg cu bicicleta la serviciu ?”. E o intrebare buna, cu un raspuns pe masura. Pai in primul rind imi place cu masina. In al doilea rind imi e frica de trafic.. cumva ma tot vad sub rotile unei masini. In al treilea rind nu prea imi vine sa merg 15 km pe zi imbracat in costum, fie vara torida fie iarna inghetata. La birou nu am dus si ar fi cam lipicioasa toata afacerea.. nu mai zic de praful cules de pe drum drept pe si in mine. Si ca ultim argument, ar fi cam dificil daca nu de-a dreptul iresponsabil sa car acasa copilul pe ghidon.

Cu alte cuvinte o sumedenie de motive, mai mult sau mai putin politic corecte, insa chiar si asa ele reprezinta motivele mele si nu trebuie sa dau socoteala nimanui. Sau trebuie ? Se arata faptul ca ideea din spatele intrebarii e legata de poluare si de ce contributie avem fiecare in sensul diminuarii acesteia. Asa mi-a zis copilul meu, aflat in clasa a 2-a. Asta era tema la scoala.

Iar eu m-am enervat. Da.. m-am enervat ca EU trebuie sa mai fac inca ceva, sa merg cu bicicleta. Dupa ce ca masina mea e EURO 5 si oricum urmatoarea va fi sigur EURO 8 sau cine mai stie ce se inventeaza si asta inseamna bani pe care EU ii platesc, dupa ce benzina are un cost astronomic inclusiv din cauza ca are tot sulful scos din ea, dupa ce ca EU platesc taxe de poluare, dupa toate acestea, tot EU trebuie de fapt sa salvez planeta mergind cu bicicleta. Sau pe jos.

Asa ca dupa ce m-am calmat, i-am explicat copilului de ce NU voi face asta si de ce nu sunt totusi un monstru iresponsabil. Si ca sa fie clar pentur toata lumea, mai explic odata.

Un studiu din 2009 arata ca 16 cargoboturi (vapoarele acelea imense care transporta totul din China sau aiurea) polueaza atmosfera cu mai mult sulf si alte substante cancerigene decat toate masinile de pe planeta. 16 bucati. Atit. Totul se trage din combustibilul folosit de aceste vapoare, combustibil ce este in esenta ceva similar asfaltului, ceea ce ramine dupa procesarea petrolului. Astfel acea substanta contine de 2000 de ori mai mult sulf decat sulful ce se afla in motorina folosita la automobile. Si asta fara a lua in calcul filtrele de particule din masinile moderne.

Cum e posibil acest lucru ? Simplu. Transportul pe apa este printre cele mai putin supuse regulilor de control al emisiilor nocive. ┬áDat fiind ca nu e in atentia opiniei publice, a putut zbura “sub radar” vreme indelungata, spre bucuria marilor companii de transport naval. Organizatia Maritima Internationala a luat act de problema (oarecum) in 2008 si a decretat o scadere a noxelor la jumatate (de la max 4.5% continut in sulf la 3.5%) pina in 2012 si in cele din urma la 0.5%. Insa e valabil doar pentru zonele unde petrolul extras e scazut in sulf. Insa de asemenea a lasat companiilor de transport 18 ani (!!!!) pentru a face trecerea si chiar si asa totul depinde de o revizuire ce va avea loc in 2018.

De asemenea putini stiu ca transporturile de apa si cele aeriene sunt exceptate de la prevederile acordului de la Kyoto (nu ca celelalte industrii le-ar respecta prea mult oricum). In plus companiile maritime au pledat la ONU ca tarile sarace sa nu se supuna regulilor. Ori e informatie publica ca majoritatea cargoboturilor sunt sub pavilion panamez sau al unei alte tari unde taxele sunt ca si inexistente. In esenta o frauda deosebita, in dauna mea si a ta si a viitorului copiilor nostrii.

Asa ca fara a intra in si mai multe detalii, i-am spus fetitei mele ca ce poate sa faca este nu neaparat sa se simta vinovata de fiecare data cind se suie in masina ci sa tina minte ca pentru a avea o lume curata TOTI trebuie sa contribuim in mod EGAL. Si cum e evident ca asta nu se intimpla, e nevoie ca ei si noi toti sa stim adevarul si astfel sa constientizam opinia publica, deoarece numai astfel se poate pune presiune pe politicienii corupti ai lumii pentru a face ceea ce trebuie pentru planeta noastra.

In incheiere mai zic doar atit. In momentul acesta in lume circula aproxmativ 100.000 de cargoboturi.

Referinte:

http://www.guardian.co.uk/environment/2009/apr/09/shipping-pollution

http://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/pollution-heart-attacks/

 

Share with:

FacebookTwitterGoogleTumblrLinkedInReddit


Leave a Reply

Connect with:Your email address will not be published. Required fields are marked *